+90 (264) 281 34 44 - 277 45 67

Ülkemizde gebeliklerin yüzde 15-40'ı düşükle sonlanırken, istenen bir bebeğin kaybedilmesi anne adaylarını da derinden yaralıyor.

Çeşitli sebeplerden kaynaklanan düşüklere karşı, modern tıbbın sunduğu ileri tedaviler kullanılarak sağlıklı bir bebeğe sahip olma hayali gerçeğe dönüşebilir. Bir gebeliğin düşükle sonlanması, başlayan bir hayat için son, fakat sonraki gebeliklerde alınacak önlemler için bir başlangıç olacaktır.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Düşük 20.gebelik haftasından önce sonlanan gebeliktir. Bebek ağırlığı bu dönemde çoğunlukla 500 gramın altındadır. Üreme hayatında bir kadın ard arda iki ve daha fazla düşük yaparsa buna tekrarlayan düşük denir. Hamileliğin en sık komplikasyonu düşüktür. Bir çok kadın çok erken dönemde düşük yaptığından düşüğü ağır bir adet kanaması zannederek fark edemeyebilir. Gebeliklerin %20'si düşükle sonlanır. Çiftlerin %5'inde iki, %2'sinde üç tekrarlayan düşük görülür.

TEKRARLAYAN DÜŞÜK NEDENLERİ NELERDİR?

Bir çok nedeni vardır. Kimi zaman neden saptanamaz. En yaygın düşük nedeni fetusun gelişimindeki anormalliktir. Çalışmalar düşüklerin yarısından fazlasının kromozon (genetik) anomalilerine bağlı olduğunu göstermiştir. Bunun yanında bir çok çevresel ve anne-babaya bağlı faktörlerde rol oynamaktadır. Rahimdeki anomaliler, myomlar, yapışıklıklar, rahim ağzı yetmezliği, hormonal nedenler, enfeksiyonlar ve bağışıklık sistemindeki bozukluklar tekrarlayan düşüklere neden olur.

DÜŞÜK NEDENLERİ

Çiftlerin her ikiside bazı genetik hastalıklar taşıyıcısı ise düşüğe neden olabilir. Bu hastalıklar çiftlerde taşıyıcı özellikte olduğu için hiç bir bulgu vermeyebilir. Fakat hem anne hemde babadan gelen hastalıklı genler bebeğin tamamen hasta olmasına neden olur ve yaşamını zora sokabilir. Kesin bir bilgi olmamakla birlikte bir çok besinin yetersizliğinde düşük olabileceği rapor edilmiştir. Folik asid (sebzede bol miktarda bulunur) eksikliğinin bebekte anomalilere neden olduğu ve düşükle sonuçlandığı genel olarak kabul edilmektedir. Bir çok kadın stres, ruhsal sıkıntı ve aşırı fizik aktivitenin düşüğe neden olduğunu düşünebilir. Fakat bunlar çoğunlukla düşük nedeni değildir. Düşükten ötürü kendinizi suçlamak doğru olmaz.

Tekrarlayan düşük (habitüel abortus); arka arkaya iki veya daha fazla düşük yapılmasıdır. Düşük tehdidi (abortus imminens); günlerce bazen haftalarca süren vajinal kanama ve beraberinde kasık ağrısı ve kramplar olan klinik tablo. Kaçınılamaz düşük (abortus insipiens); bebeğe ait zarların yırtıldığı, kanama ve bebeğe ait parçaların açılan rahim ağzından dışarı çıkdığı durumdur. Düşük kaçınılmazdır. Komplet olmayan (yarım) düşük (inkomplet abortus); gebeliğin bir kısmı dışarı atılmıştır. Geriye kalan kısmının temizlenmesi ve kanamanın durdurulması için küretaj gerekir. Farkına varılmamış düşük (missed abortus); fetusun (bebeğin) yaşamı sonlandığı halde hiç bir bulgu vermez ve anne tarafından bu durum geç fark edilir.

İLKELERİMİZ

İlkelerimiz,
Sevgiyle kaliteli hizmet, güven, şefkat, ilgi güleryüz, temizlik, karşılıklı memnuniyet,
ileri teknoloji kullanımı, doğru teşhis, doğru tedavi ve bundan duyulacak manevi hazdır...

BİZİ TAKİP EDİN