+90 (264) 281 34 44 - 277 45 67

 

Doğum Kontrol Hapları hakkında pratik bilgiler...

Doğum kontrol hapları jinekolojik muayene olmadan asla kullanılmamalıdır. Pek çok hap çeşidi vardır ve doktor tarafından kişiye en uygunu seçilerek reçete edilir.

Haplar bir tablet tok karnına her gün belli bir saatte alınmalıdır. Tam saat çok önemli değilse de aynı vakitte olması önemlidir.İçinde bulunan 21 tabletin bitiminden sonraki bir hafta ilaç alınmaz. Her kutu bittikten 3-4 gün sonra normal adet görülür. İkinci ve daha sonra devam eden kutularda, kutuya adetin kaçıncı günü başlandığı önemli değil; daha önce belirtildiği gibi 7 gün aralar ile başlanması önemlidir. İki kutu arasında mutlaka adet görülmelidir. Adet görülmezse yeni kutuya başlanmamalı ve öncelikle bir gebelik testi yapılmalıdır. Bir tane hap alınmayıp unutulursa ve bir gün sonra hatırlanırsa hemen unutulan hap alınır. O gün içinde normal vakitte sıradaki hap da alınarak kutuya devam edilir.

DOĞUM KONTROL HAPLARI KİMLER İÇİN EN UYGUNDUR?
Doğum kontrol hapları; daha önce doğum yapmamış, yeni evli olup hemen çocuk istemeyen çiftler için en uygun seçenektir.  Bilinenin aksine bir süre kullanılıp bırakıldıktan sonra (bu süre yıllar da olabilir) asla kısırlık yapmazlar.  Hatta biz çoğu zaman kısırlık tedavisine başlamadan bir kaç ay öncesinden itibaren hormonal durumu düzenlemek amacı ile doğum kontrol haplarını kullanabilmekteyiz.

YAN ETKİLERİ
Doğum kontrol haplarının en sık görülen yan etkisi, hafif bulantıdır. Böyle durumlarda bulantı giderici ilaç alınabilir. Bunun yanı sıra, hap kullanılmaya başlandığı ilk üç ayda adet dışı ara kanamalar görülebilir. Başağrısı ve kimi kadınların göğüslerinde hassasiyet yaratması, kilo alma ve ruhsal değişimler yan etkiler arasındadır.

UYARILAR
Doğum kontrol hapını kullanmadan önce, jinekolojik muayene olmak gerekir. İlaç alınması unutulduğu takdirde prospektüste yazılan talimatlara uymak gerekir. Çoğu zaman unutulan ilaç 24 saat içinde tekrar içilebilir, ancak üç günden fazla unutulursa, ilaç kullanımına ara vermek gerekir. Bu süre içerisinde prezervatif gibi gebeliği önleyici tedbirler alınmalıdır. İlacın yan etkileri arasında sayılabilecek, baş, göğüs ve karın ağrısı gibi durumlarda ağrı kesici alınmasına rağmen, ağrı sona ermezse ilaç alımı kesilip doktora başvurulmalıdır.

Yeni evlenecek olan çiftlere evlilik öncesi eğitim verilerek testler yapılmaktadır.

İLKELERİMİZ

İlkelerimiz,
Sevgiyle kaliteli hizmet, güven, şefkat, ilgi güleryüz, temizlik, karşılıklı memnuniyet,
ileri teknoloji kullanımı, doğru teşhis, doğru tedavi ve bundan duyulacak manevi hazdır...

BİZİ TAKİP EDİN